Tentang blog nie...

noting special pon dkat blog ni...juz a simple blog tmpat gue nk crita sal my life ckit..... =) .....hello!! im Ahmad Azamuddin Bin Mohd Zin...KEDAHan okay!proud to be kedahan.....14 y/o...still young maaa......you can share anything with me....criously im a very3 KIND HEARTEDperson... *bley plak pji dri sniri erk..skali skali apa slahnya kn???hehe

Keindahan Islam

Friday, February 25, 2011

its a boring life

Been watching a lot of Astro these days...
Been lazy these days. Especially this week.
Been grumpy over the weekend. Especially when things goes wrong.
Cross over moods makes me crazy.
This time I got a lot of work to do… and the next thing is i m holding my remote.
Lottery not kena….  :(
Downloaded a budget spreadsheet from microsoft and it really scares me…
Really need to know how to saves and know how to live my life better…

Ahmad Azamuddin never been better and healthy… just that he got this flu and he kinda recover d.

Sunday, December 12, 2010

Exam oh exam...


is for me to know. Why tanya-tanya nihhhhh?  malulah tak Masih di takuk lama, really need to improve a lot. Really need to stop playing around, faking confidence, and coming up with theories on how to not actually study but gain the knowledge. It's taking a toll on my own result hahaha. Gotta start all this study smart..BY READING. BY DOING YOUR HOMEWORK. BY DOING EXTRA EXERCISES. Okay lebih-lebih tinggi cita-cita sampai nak buat extra exercises. Kalau siap complete homework dah cukup baik T_T Eeeeee tengokkk even to the thought of studying hard, my laziness kicks in..


Itu sahaja pembebelan atas kurang effort. Anyhow I am truly grateful with my result sebab honestly, ada yang I expected A,B n tuutt... Kira tahun dpan plan nak sediakan keredhaan diri menghadapi PMR exam. . Learning how to fake keredhaan pula now.

 Biasalah budak malas study, cerewet pilih2 subject mana study for exam mana nak study for life .hehe. So I did what all my mates wouldn't let me. I targeted which topic is going to come out, and failed miserably sebab the topic I didn't even touch . Listen to this! This is the best part, yang kita selalu tengok ada kat movie2 pastu kita hek elehhh tipu tipu, sekali terjadi dalam kehidupan sebenar siot! Masa dapat soalan yang seriously tak tahu apa-apa itu, I was like daymmmmmmmmmmmmmmmm bila da org ckp apahal kau tak study semua?! Pastu pikir kepada diri sendiri,Terus tutup mata, nampak pulak Puan Hasnah pakai tudung pink said to me "Trok Math Kau". Dapat je imaji tuh dalam otak terus x boleh focus buat karangan..aih!!nseb2
I hate Math..I'm sure most of my fwens dah tahu fakta itu by now. .huhu

Ya Allah,mudah-mudahan ak dpt menjawab Kertas PMR...x nak dah main2 dah mcm skrng..let's start the study now...Insyaallah,8A in my hand.. x de yg mustahil dlm dunia ni...Harapan doa ibubapa,rakan2 n sume org yg mengenali diri ini sudi mendoakkan kejayaanku..Tanpa doa kalian siapalah aku..
^_^

Kata Ahmad Azamuddin,tahun depan xde mkne main2 dah dlm exam tmbh2 tahun dpn PMR
Wish 2 all canditate PMR


GOOd Luck!!!!


Story rakan kpdku di wktu pagi yg indah dan penuh keberkatan..

Assalamualaikum... salam pembuka bicara..
Hari ni terdetik nak update blog ni dgn sebuah story yg amat menarik daripada rakanku kpd aku pagi tadi..so ak bley share story ni kt korang sume..:)


Seorang pekerja muslim bekerja di Jepun. sejak tamat belajar, kini sudah beberapa tahun beliau bekerja di sana. beliau adalah seorang muslim yang baik dan taat mengerjakan solat 5 waktu, sehari semalam.

Hidup di negara orang yang rakyatnya tidak mengenali Islam, untuk menjalankan perintah Allah bukanlah sesuatu yang mudah. hanya iman yang kuat yang akan dapat menjaganya dari hanyut dibuai mimpi ngeri.

Berbeza dengan Malaysia, kita tidak pernah dilarang untuk menunaikan kewajipan solat diwaktu bekerja atau pada bila-bila masa. Di negara orang, tindakan kita berhenti bekerja untuk solat akan dipertikaikan dan dijadikan isu.

Suatu hari, seorang pekerja Jepun bertanya kepada sahabat muslim ini...
"Mengapa kamu selalu berhenti bekerja untuk sembahyang? bukankah ianya membazirkan waktu? tidakkah kamu orang muslim rasa betapa pentingnya setiap saat dan masa. Malah 5 kali kamu bersembahyang setiap hari"

Hamba Allah itu berfikir sejenak... lalu berkata beliau kepada rakyat matahari terbit itu...
"Jepun adalah sebuah negara yang maju... banyak teknologi dan kemajuan yang telah kamu perkenalkan kepada dunia... kereta, robot dan sebagainya... Semakin canggih sesuatu alat itu, semakin banyaklah ianya perlu diservis dan semakin banyaklah kos yang perlu dikeluarkan untuknya... Adakah itu benar?"

"Ya, tepat sekali..." jawab warga jepun tersebut.

"Sekarang kamu fikirkan, antara robot dan manusia... yang manakah yang lebih canggih ciptaannya?... tentu sekali manusia itu lebih canggih ciptaannya. dan seperti robot, manusia juga perlu diservis... sebab itulah manusia perlu diservis hatinya, 5 kali setiap hari dengan bersembahyang bagi memastikan ianya berfungsi dengan baik"

terdiamlah orang jepun itu...
Ahmad Azamuddin kata...
sekal lagi diingatkan story ini diceritakan oleh rakan  aku... samada kisah benar atau x, xdapat dipastikan. Wallahualam...

pengajaran dan iktibar yg boleh diambil:
solat itu tiang agama... servislah diri kamu dengan solat yang sempurna. kerna servis yang sempurna akan memastikan jaminan hayat yang lebih baik... pastikan anda gunakan alat ganti yang tulen

Tuesday, December 7, 2010

Awal muharam yg amat dinantikan seluruh umat islam..


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Nampaknya tahun 1431H telah pun menemui penghujungnya dan kedatangan 1432 H perlu disambut dengan rasa syukur. Kita pun tak tahu samada kita mampu menyambut tahun 1433H yang akan datang. Seperti yang kita semua sedia maklum awal Muharam disambut di seluruh negeri bagi menandakan bermulanya tahun baru Islam. Ia bagi memperingati peristiwa Nabi Muhamad yang melakukan penghijrahan dari Kota Mekah ke Kota Madinah pada tahun 622 Masihi.

Memperingati tahun baru sedikit sebanyak membantu kita mengimbau kembali tahun yang lalu. Adakah kita telah berjaya melaksanakan tuntutan Islam atau masih banyak yang perlu diperbaiki. Sebagai insan biasa sudah pasti banyak dosa yang kita telah lakukan pada tahun yang sudah. Mungkin bersempena dengan tahun baru, kita perlu berazam untuk menjadi yang lebih baik samada dari segi pencapaian mahupun ibadat.
Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat menyambut ‘Awal Muharam’ dan semoga hidup akan menjadi bertambah baik.

sekian dari saya Ahmad Azamuddin,

Thursday, December 2, 2010

Uhuhu nk try uat blog..

Bile tgk ramai org dh ade blog,ak pn teringin gk...1st time dowh..bnyk lg x tahu tntng blog so ak kene bnyk  terokai tentng blog ny tnpe bantuan sesiapa..sorang2 je.. : '(   (saje feeling2) ngee~
so ak nk pesan kpd sesiapa yg sudi melawat blog ny... 


1. Terima kasih kerana melawat blog ini :)
2. Anda dipersilakan untuk menjadi follower.
3. Berikan alamat blog anda di shoutbox untuk 'exchange' :)
4. Berikan komen/kritikan/pujian pada entry yang anda baca :)
5. Best View in Mozilla Firefox.
6. Selamat menempuh hari-hari mendatang. Terima Kasih
Senyum..xperlu kata ape2

Keindahan islam